La multi ani, Mariana Muller!

Acum „n” ani, la bufetul de la etajul III al IATC se puteau vedea doi tineri extrem de frumosi care stateau mai tot timpul ochi in ochi, care nu vedeau pe nimeni, de care mai radeam din cand in cand, dar nu prea tare, caci prea erau frumosi, prea erau Romeo si Julieta. Ei se numeau Mariana si Virgil.

Acum Mariana isi serbeaza ziua alaturi de Virgil al ei si, de la distanta, alaturi de noi, ceilalti, de NOI care ne reamintim scenele acelea de la bufet, scenele acelea care faceau din generatia noastra una aflata sub semnul Teatrului caci sub semnul Lui te afli atunci cand doi oameni se iubesc precum eroii shakespearieni si chiar mai mult decat ei.

LA MULTI ANI, MARIANA!

Anunțuri

Despre teatrulmasca

Oficial, Teatrul Masca a fost fondat in data de 24 mai 1990. Ideea infiintarii unui nou teatru a aparut in decembrie 1989, atunci cand se prabusea un sistem si cand inclusiv arta isi punea problema renovarii. Anca Dana Florea, regizor si Mihai Malaimare, actor la Teatrul National, la acea vreme si cadre didactice la IATC I. L. Caragiale Bucuresti au decis ca a venit momentul unui nou inceput. Initial teatrul a fost anuntat ca o initiativa privata, dar foarte curand s-a dovedit ca ar fi existat sanse minime ca ea sa reziste si au luat decizia sa obtina infiintarea Teatrului Masca, institutie subventionata, aflata in subordinea Ministerului Culturii, lucru care, prin semnatura Dlui Prim Ministru Petre Roman, s-a petrecut cateva luni mai tarziu. Istoria infiintarii teatrului precum si periplul sau in primii douazeci de ani pot fi descoperite in cartea LA INCEPUT A FOST GESTUL. In prezent este condus de Anca Dana Florea In cei 16 ani de la infiintare Teatrul Masca si-a capatat o reputatie prestigioasa atat in tara, cat si in multele turnee peste hotare Franta, Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, USA, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Turcia, Albania, Macedonia. Teatrul Masca a fost prezent la Festivalul International de Teatru de la Cairo doi ani la rand in 1991 si 1992 cand a prezentat Clovnii, Medievale si Mantaua respectiv A murit moartea, mai! pentru care directorul trupei Mihai Malaimare a primit Premiul pentru cel mai bun actor.In perioada care a trecut de atunci Masca s-a dezvoltat in doua directii: - prima este cea a teatrului de strada (unda paleta de spectacole pleaca de la Clovni, commedia dell arte, teatru medieval, marionete mari, living statues etc.) avand actori cu mijloce de expresie foarte diverse: clovnerie, jonglerie, instrumente, step, pantomima, living statues, manuire marionete mari de 2 m, dans, cantat live, acrobatie etc. - a doua este cea a spectacolelor de interior cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori (N.V.Gogol, G.G. Marquez, E. Briusov, J.L.Borjes) apropiindu-se mult ca stil de genul de teatru-dans, fără cuvinte sau cu un minim de dialog, actorul fiind pilonul central al spectacolelor, depozitarul unic al misterului teatral.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s